About Me

WINETASTING: onze handige wijntips (+ dé anti-kater tip)

18/10/2018

Wit wijntje? Of toch eerder een gezellige rode wijn? Dit is natuurlijk een kwestie van persoonlijke voorkeur. Maar op bepaalde zaken kan je echt wel kijken als je een wijn gaat kiezen, althans een goede wijn. Zo vinden wij het belangrijk om te weten welke stoffen er allemaal in een wijn zit. Is het een “katerwijn” of niet en hoe komt dit? Wij gingen proeven bij Wijnbar Mourvèdre in Wellen.

Wijnfanaten: wij kiezen voor…

Helena gaat voor… witte wijn

Ik ben een absolute witte wijn fanaat. Niet alleen de smaken kunnen me net iets meer bekoren, maar het feit dat wijn altijd koud gedronken moet worden is voor mij een plus. Ik drink graag heerlijk koele dranken. Rode wijn vind ik soms al snel wat te ‘lauw’. Mijn witte wijn drink ik ook het liefst droog. Zoete wijnen zijn absoluut niet voor mij weggelegd. Geef mij dan maar die ‘houterige’ smaak.

Nele gaat voor… rode wijn

Rode wijn, dat is hetgeen ik al jaren super graag drink. Heel gek eigenlijk, want blijkbaar beginnen jongeren vaak met witte wijnen. Rode wijn straalt een bepaalde gezelligheid uit en ik hou van de warme volle smaak van (goede!) rode wijn. Witte wijn daarentegen moet al erg goed zijn voordat ik dit lekker vind. Zoete witte wijntjes zijn dan ook niets voor mij (mede door het drinken van vreselijke witte wijn in mijn studentenperiode, waar mijn maag helemaal van omdraaide). Tegen een wijn degustatie zeg ik dan zeker geen nee. Lekkere rode wijnen en kwalitatieve – wél – lekkere witte wijnen.

Overzalige pizza’s + wijn = WINWINWIN

Nergens beter dan wijnproeven op het terras van Wijnbar Mourvèdre, een van onze favoriete pizza zaken in Limburg. Nivoo Vinum doet jaarlijks enkele degustaties en net dit weekend zal de HERFSTDEGUSTATIE plaatsvinden.

De volgorde van de wijnen bepaalt mee hoe goed de smaken van de wijntjes  tot hun recht komen. In principe geldt dat men eerst de witte wijn drinkt, daarna rosé en vervolgens rood. Jonge wijn komt ook altijd voor oudere. Op deze manier kan je de smaken het beste beoordelen.

TIP: wil je écht écht wijnen proeven? Probeer dan nuchter te blijven en giet je wijn tijdig weg in het daarvoor voorzien bakje. We moeten stiekem toegeven: dit was geen makkie voor ons.

The wolftrap white

Herfstdegustatie 19-20-21 oktober in Wellen

Ook zo fanaat van wijnen? Of wil je meer te weten komen over enkele topwijnen? Ga dan zeker dit weekend naar de herfst degustatie bij Nivoo Vinum in Wellen.

Wat hebben we geleerd? Onze tips!

 • Neem je glas vast aan de voet of een de hals van het glas. Zo warmt je wijn niet onnodig op.
 • Kies een glas met een goede vorm. Het is geen toeval dat de meeste wijnglazen bovenaan toelopen. Zo worden de zalige aroma’s als het ware verzameld op de plaats waar je het glas aan de neus en de mond zet.
  • Het glas is bovendien niet enkel functioneel. Het oog wil natuurlijk ook wat.
 • Schroefdop v.s. kurk
  • Schroefdop: ‘bleh, dat is een goedkoop wijntje’, wordt al snel gedacht.
  • Niets is minder waar. Met een schroefdop wordt de wijn even goed bewaard als met een kurk. Alleen zal de wijn niet rijpen zoals bij kurk.
  • Peter, oprichter en bezieler van Nivoo Vinum liet ons ook een glazen dop zien. Dit is volgens hem zeker toekomstmuziek voor de wijnhandel.
 • ANTI KATER TIP
  • Koop wijn met zo weinig mogelijk Sulfieten (zwavel). Dit maakt dat je de dag erna een katerhoofd hebt en dat willen we allemaal maar al te graag vermijden.
  • Ga daarom voor wijnen met een label op: ‘Integrity & sustainability Certified’. Zuid-Afrikaanse hebben dit label vaak. Als je dit label op de fles terugvind kan je er zeker van zijn dat je de dag  nadien nog fris voelt (overdrijf natuurlijk niet met wijn, want dat voel je ongetwijfeld wel #sprekenuitervaring).

Onze favoriete rode wijn

Orpheus & The Raven Nr 42 (zie foto hieronder).

 • Deze rode wijn bevat geen toegevoegde sulfieten (elke wijn bevat dit, maar in zo kleine hoeveelheid dat je hier niets van voelt). Van dit pareltje krijg je dus geen katerhoofd.
 • Deze rode wijn heeft gerijpt in eikenvaten en zorgt voor de volle smaak.

Onze favoriete witte wijn

J. Lohr Chardonnay: 

 • Een rijke, volle, maar frisse wijn met rijpe citrus, appel, nectarine, honing, vanille en toast.
 • Nooit gedacht dat vanille smaak zo lekker zou zijn in een wijn!

Santé!

In Lifestyle by
Share:
Previous Post Next Post

Lees ook

Leave a Reply