About Me

Vliegangst: wat doe je eraan? | mijn 15 tips

15/08/2017

Herken jij ook dat beklemmend gevoel als je het vliegtuig op gaat? De angstbui bij het opstijgen en neerdalen en bij het maken van creepy bochten? Hier kan ik je zeker bij helpen want ik heb zelf vliegangst die door de jaren heen – gelukkig – verminderd is.

Zo heb ik voor mezelf, door het opzoeken van informatie op internet, zelfkennis en uitproberen van allerlei technieken, de angst voor vliegen sterk kunnen verminderen. Maar hoe deed ik dit?

1. Zoek voor jezelf uit wat de oorzaak is van vliegangst.

 • Stel jezelf de vraag: Hoe is die vliegangst ontstaan? Volgens mij is het een combinatie van allerlei factoren die bij iedereen verschillend is. Ik was natuurlijk zo verstandig geweest om ‘aircrash investigation te kijken op tv (écht wel boeiend programma maar niet bepaald ideaal als je wat van de wereld wilt zien). Ook hou ik graag de controle en helaas heb ik geen piloten diploma. My bad.
 • Door het weten van de oorsprong van de angst kan je dat brr-gevoel beter relativeren. In mijn geval: “Oké Nele, het is maar een tv-programma waarbij ze vliegtuigcrashes van over heel de wereld herstructuren waardoor het lijkt dat dat vaak gebeurt. Gelukkig is dit niet zo en is het vliegtuig het veiligste vervoersmiddel, let it go.” Dit gaat helaas niet op 1, 2, 3 en af en toe komen de negatieve gedachten terug. Leer hier ook mee leven. Doe je wat geks in het vliegtuig (lees: gilletjes), just accept it.

2. Zorg dat je op een relaxe manier op de luchthaven geraakt en neem je tijd. Haast en spoed is zelden goed. Neem dus zoveel mogelijk stress vooraf weg.

3. Licht je medereizigers in van je angst voor vliegen zodat ze hierbij rekening kunnen houden.

4. Love-friendship-family goals: zoek steun bij hen

 • Ik heb mijn eerste vlucht gedaan bij de persoon die voor mij het allerbelangrijkste was, wat maakt dat je je sowieso beter voelt. Ik raad je dus aan om je ‘eerste keer’ te delen met iemand waar je je helemaal op je gemak bij voelt. #vliegtuigontmaagding
 • Loveisintheair becomes lovehelpsintheair #handjesknijpen

5. Maak van het luchthaven-gebeuren een aangename ervaring

 • Eet gezellig nog een croissant, muffin of iets anders lekker (a.k.a. vettig eten) voor het boarden zodat je positieve ervaringen koppelt aan het – dan nog erg negatief – vliegen.
 • Indien je nog tijd over hebt, begin dan vooral NIET te piekeren. Hou je bezig met vanalles en nog wat: ga een drankje halen voor je allerliefste of luister je lievelingsmuziek.
 • Voor mij hielp het ook om naar de opstijgende en dalende vliegtuigen te gaan kijken. “Het lukt hen ook, dus mijn vliegtuig ook”.


6. Bereid je mentaal voor op de vlucht

Weet dat het vliegtuig bij het opstijgen en dalen meer geluid maakt dan een random autorit. De motoren draaien volle toeren, de wieltjes worden ingetrokken of klaargemaakt voor landen,… En ja, turbulentie kan en zal er zijn, maar dit is perfect normaal. #hetpinggeluidje. Turbulentie is dus helemaal niet gevaarlijk! Vergelijk het met een putje in het wegdek.

7. Vliegen = Safety first 

 • Bedenk dat de kans op een vliegtuigongeluk immens klein is, namelijk 1 op de 11 miljoen. Het vliegtuig is dus werkelijk het meest veilige vervoerstoestel dat er bestaat.
 • Vertrouw dus zeker op de veiligheid van een vliegtuig. Bovendien wordt het vliegtuig steeds uitgebreid(!) gecontroleerd voordat het van de grond gaat.

8. Kennis is alles!

Ben je nog niet gerustgesteld? Want how, hoe blijft zo een zwaar toestel in hemelsnaam in de lucht zweven?! Een gebrek aan kennis over vliegen is een grote reden voor vliegangst. Dus als je die kennis een beetje bijspijkert, helpt het vaak al om de angst te verminderen. Een boek dat je hierbij kan helpen is van Lucas Van Gerwen.


9. Zoek voor jezelf uit waar je belang aan hecht

  • En dan… eenmaal op het vliegtuig… Ik vind het steeds belangrijk om bij het instappen steeds met mijn rechterhand een kruisteken te maken op de vlieger. Dit is puur uit bijgeloof maar ik doe dit en blijf dit ook doen omdat dat voor mij een goede remedie is. Wil je elke vlucht fancy sokken dragen of draag je liever een beany, go for it. Dit is dus iets heel erg persoonlijk en dien je zelf uit te zoeken.

10. Oefen op je buikademhaling & relaxatie

 • Bewust zijn van je ademhaling kan erg helpen bij het onder controle houden van en wegnemen van angsten. Adem in door je buik, niet hoog op je borst. Stressy mensen hebben de neiging steeds ‘hoger’ te gaan ademhalen (hyperventilatiealert!)
 • Sluit je ogen en leg je hand op je buik en voel hoe je buik rustig op en neer beweegt. Probeer hier eerst op te focussen. Adem rustig in, diep door de neus en uit door de mond. Herhaal dit een paar keer en je voel je spieren als vanzelf ontspannen. Dit pas ik ook toe indien er acuut stress op komt zetten voor de vlucht.
 • Er zijn zelfs app’s ontwikkeld om deze buikademhaling te oefenen.

Probeer allerlei soorten relaxatie-oefeningen en zoek uit welke bij jou werkt. Ga je voor een handpalmmassage of eerder voor mini-teen-massage? #justjoking

11. Doe, doe & doe!

Speel een spelletje op je smartphone of op je oldskool gameboy, lees een boek,… Kortom, hou jezelf bezig. Verplaats je aandacht naar iets anders dan enkel het vliegen en de angst.

Toptip: Luister muziek! De ervaring dat je vliegt verdwijnt hier lichtjes door. #feellikeaboss

12. Neem de juiste houding aan.

Wat hielp bij mij is het afsluiten van alle prikkels. Trek je muts over je ogen, zet je kap op, sluit je ogen, eventueel duw je je vingers in je oren of luister je muziek. Voel je je nog niet veilig? Ga dan in foetushouding zitten (hoofd omlaag en rug gebold). Dit hielp me de eerste keren heel erg, al is het wel een gek zicht.

Not to do: Geheel verkrampen…. Oké, ik geef toe, dit is geen makkelijke, want dit gaat ongetwijfeld gebeuren als het vliegtuig, plots – zomaar – uit het niets (grrrm), een bocht maakt. Indien dit bij mij gebeurt probeer ik mijn handen rustig op m’n knieën te plaatsen of laat ik ze hangen (terwijl ik mijn ogen sluit en foutushouding aanneem). Probeer van de leuningen af te blijven want dit voorhoogt – althans bij mij – de stress.

13. Daag jezelf uit – I’m not weak

 • De 1e vlucht zal zwaar genoeg zijn om alles te vatten. So keep it simple.
 • Indien je merkt dat je angst na enkele vluchten daalt, kan je proberen om meer naar buiten te kijken, naar alles wat er gebeurt. Probeer dus een plaatsje te bemachtigen aan het raam. Zie het als een training voor jezelf. Ik maak er dus een spelletje van voor mezelf. #beconfident

 


14. Vermijd zware medicatie tegen de angst, alcohol en andere middelen.

Indien je liefst toch graag een pilletje neemt tegen de acute stress, ga dan voor plantaardige medicatie. Drink geen koffie en eet geen chocolade in de uren voor het opstijgen. Cafeïne en suikers kunnen nervositeit aanwakkeren. Ben je fervente wijnliefhebber, drink dan maar een glaasje maar overdrijf niet 😀


15. Verwen jezelf na de vlucht met… Take your pick 😉

 

EXTRA: Mijn up-tempo-I-feel-good-song-list tegen vliegangst:

Heb ik je kunnen helpen met mijn tips? Ik hoor het graag. Of heb je misschien zelf nog tips, comment dan en wie weet kan ik deze ook nog toepassen.

PS: Deze blog werd geschreven IN het vliegtuig (leestip:doe, doe & doe), op weg naar Rome. Benieuwd naar de reis zelf? Dat lees je in de blogpost ‘mijn rome trip must visit & hotelspecial‘. Check it out!

MIJN ROME TRIP: must-visit-list & hotelspecial

Share:
Previous Post Next Post

Lees ook

11 Comments

 • Oui Nathalie

  Fijne tips! Het is atlijd goed om je angsten te overwinnen. Ik denk dat het ook zeker belangrijk kan zijn om de eerste keer met een dierbaar en vertrouwd iemand te reizen. Dat geeft toch een veiliger gevoel.

  Liefs, Nathalie

  16/08/2017 at 19:53 Reply
 • Sonja (die van Yustsome)

  Hoe meer ik las, hoe meer buikpijn ik kreeg! Ik ben er wel achter dat het controle is. Gecombineerd met de laatste vlucht dat ik zwanger was en bang om mijn kind te verliezen. Sinsdien durf ik niet meer! Nu is een dame uit mijn therapiegroep met angststoornis gaan vliegen, ik dacht als jij dat kan… dan moet ik dat ook durven! Dus wie weet!

  17/08/2017 at 14:39 Reply
 • Laura - I scream beauty

  Ik heb geen vliegangst maar ik hoop dat mensen iets aan je artikel zullen hebben!

  18/08/2017 at 07:11 Reply
 • Nicole Orriëns

  Wat een fijne tips. Ik vind vliegen ook wel eng, maar kalmeer me zelf met de feiten zoals dat er minder ongelukken gebeuren met vliegentuigen dan met auto’s.

  18/08/2017 at 07:28 Reply
 • Chantal

  Thanks voor de tip! Ik heb hier nogsteeds iedere vlucht wel last van. Aankomende vlucht is 9 uur en ik zie er nu al een beetje tegen op. Oopsie.

  18/08/2017 at 08:29 Reply
 • Irene

  Goede tips. Ik heb eigenlijk nog nooit in een vliegtuig gezeten. Het is niet zo dat ik vliegangst heb, maar het is er nooit van gekomen.

  18/08/2017 at 10:41 Reply
 • Beau Bewust

  Wat een fijne tips. Normaal ben ik er niet zo mee bezig. Nu ga ik over twee weken voor het eerst in lange tijd weer eens alleen vliegen naar Sint-Maarten. Daar zie ik toch wel een klein beetje tegen op!

  18/08/2017 at 11:34 Reply
 • Carmen

  Thx, weet niet of ze mij ook gaan helpen. Heb jaren met plezier gevlogen, maar sinds al die aanslagen voel ik me gewoon een stuk minder veilig…ben dus niet zozeer bang voor het vliegen zelf of de piloot of wat dan ook, maar meer voor een gek die iets idioots uithaalt. Maar wie weet ga ik dit jaar toch weer eens vliegen (laatste keer is alweer 6 jaar geleden).

  18/08/2017 at 12:05 Reply
 • Joyce

  Ik heb geen vliegangst.. maar je tips zijn wel duidelijk☺️

  18/08/2017 at 13:01 Reply
 • Evi

  Ik heb gelukkig geen last van vliegangst. Maar dit soort artikelen zijn wel heeeel erg handig voor mensen die er wel mee te maken krijgen.

  20/08/2017 at 13:18 Reply
 • Margon | notanotherfitgirl

  Die GIFjes!! 😛 Ik heb geen vliegangst, eigenlijk nooit gehad ook, maar als ik in mijn eentje moet reizen vind ik het wel spannender dan normaal. Vooral omdat je geen bekende of geliefde bij je hebt op het moment dat er wel iets zou gebeuren. Die kans is natuurlijk maar superklein, dus ik weet dat van me af te zetten. Als wij gaan vliegen halen we altijd een lekkere Caramel Latte bij de Starbucks, dan begint onze vakantie/reis echt. Dus dat doe ik ook in mijn eentje!

  20/08/2017 at 14:04 Reply
 • Leave a Reply