About Me

TRAVEL: reistips voor het prachtige eiland Malta (Gozo & Comino)

25/07/2019

Malta, één van de kleinste eilanden van de Middellandse zee, laat ons onmiddellijk denken aan een brandende zon, een kristalheldere zee en lekker eten. Ik – Nele – bracht reisde af naar dit prachtige eiland en vertel er graag alles over!

Op een (onbewoond) ei-eiland!

Malta bestaat uit drie eilanden: Malta, Gozo en het onbewoonde eiland Comino (lees: geen verkeer en +- 5 bewoners). Hoewel het eiland helemaal niet zo groot is, is er ontzettend veel te doen. Mijn nicht Heleen en ik reisden voor 5 dagen naar Malta en legde vooral de focus op het eilandje Gozo en Comino.

Hop, met nicht Heleen op naar Malta!

Malta is een perfecte bestemming voor wie houdt van cultuur, natuur, sport, lekker eten, kristalhelder water en mooie stranden. Het eiland heeft een mediterraans klimaat met een eigen karakter. De platte daken van de huizen lieten ons sterk denken aan de huisjes in het Midden-Oosten, met een vleugje Italië.

Glamping ervaring in Malta

Altijd al eens willen kamperen in een ver land, maar toch een beetje berust op comfort? Dan is ‘glamping’ misschien iets voor jou: glamorous camping. Het is een ongelooflijk magische ervaring en daagt je innerlijke avonturier helemaal uit #justwhatineeded.

We verbleven in een luxetent met een super(!) grote voortent (a.k.a. onze living/dressing) met een prachtig uitzicht. De camping bevond zich best afgelegen, in Il-Mellieha, in het noordelijke deel van Malta, in een rotsachtig gebied. Het eerste dorpje bevond zich op zo’n 40-50 minuutjes wandelen van onze camping.

‘Even weg van de drukte van het dagelijks leven, dat is nét wat ik nodig had. Back to basics!’ – Nele

Je tent uitlopen en dan dit uitzicht… hemels! Outfit by Paleis.

Heleen en ik kozen voor de avontuurlijke tour en deden veel te voet (#stappenteller) en met de mountainbike, die we daar ook konden huren. Natuurlijk was er ook de optie om een auto te huren en op deze wijze het eiland te ontdekken. Toch eerder voor een hotel of voor een appartementje? No panic, deze zijn er in overvloed.

Onze tip voor een budgetproof verblijf: Airbnb for president!

Op nog geen 5 minuutjes wandelen van onze tent vonden we een rotsachtige inham met helderblauw water. Rust verzekerd #innerpeace.

Bezoek het mooie eiland GOZO

Pinterest afschuimend kwamen we uit op enkele super mooie plaatsjes op Gozo: van diepe valleien, rotslandschappen tot prachtige grotten. Net zoals ons vonden veel toeristen hun weg naar het eiland Gozo. Met een ferry kan je voor 5 euro op en af varen.

Vervoer op Gozo

 • Eenmaal op Gozo aangekomen staan meerdere toeristenbussen je op te wachten. Normaal gezien ben ik niet voor zulke toeristische activiteiten, maar de bussen bieden dé ideale mogelijkheid om het gehele eiland te bezoeken. Heleen en ik brachten twee dagen door op Gozo en kozen op voorhand hetgeen we graag wilden bezoeken. Onze focus lag op natuur en minder op het culturele aspect.
 • De bus heeft meerdere stops: zowel aan strandjes als aan dorpjes. In elk dorpje waren meerdere kerken te vinden en de dorpjes waren super gezellig.

TIP: Koop je buskaartje voordat je de ferry opstapt in Malta. Deze kosten voor een volwassene 20-25 euro, maar kan je al op de kop tikken voor 10-15 euro, als je wat de kat uit de boom kijkt en het wat slim speelt (als in: ‘we twijfelen nog.’).

Must-visits in Gozo

Hike trip: Marsiforn – Salt pans – hidden gem – Wied Il-Gharsi (noordkust van Gozo)

Victoria

Onderweg naar Marsiforn stapten we uit om iets te eten en wat te kuieren in de hoofdstad van het Maltse eiland Gozo, namelijk Victoria. Hier kan je ook leuke souvenirs komen en de rijke Maltese cultuur ontdekken.

Marsiforn

De toeristenbus reed verder naar Marsiforn (noordelijke deel Gozo). Dit is een gezellige badplaats waar je lekker kan eten en waar toerisme erg leeft. Hier startten we onze hike westwaarts en we wandelden langs de kuststrook, waar we genoten van het geweldige uitzicht.

Salt pans

‘Prachtig verschijnsel waarbij mens en natuur elkaar ontmoeten’

 • Tijdens onze hiketrip kwamen we de Salt pans tegen. Salt pans, letterlijk vertaald: ‘zout pannen’. De kust wordt hier gekenmerkt door een schaakbord van uit de rotsen gehakte zoutpannen (+- 350 jaar oud!) die zich naast de zee bevinden.
 • Het principe van de salt pans is erg eenvoudig. Er wordt water gepompt in de ‘zoutpannen’. De zon laat het water verdampen en er schiet enkel nog zout van de zee over. Eenmaal de kristallen van zout zijn verzameld, wordt het opgeslagen en verwerkt in de grotten die zich langs de kustlijn bevinden.
 • Cadeautip: Heleen en ik shopten in een klein lokaal winkeltje een zakje ‘ambachtelijk’ zout!

Verborgen parel in Gozo

 • Onderweg naar de kliffen van Wied Il-Gharsi, vonden we een baai waar veel lokale duikers op onderzoek uitgaan. Een plaatsje bij uitstek dus zonder al te veel toeristen, waar je kan genieten van een verfrissende plons.
 • Je kan van een rots in het water springen. Adrenaline verzekerd. Met een duikbril kan je erg ver onder water kijken, als in: héél erg ver, want de bodem kan je zelfs niet zien #diepindezee.

Wied Il-Gharsi

 • Zwem tussen de torenhoge kliffen in het helderblauwe water.
 • Vanaf de salt pans zijn we naar Wied Il-Ghasri gehiked (ongeveer 30 min wandelen, indien je geen 1000 foto’s maakt tussendoor #oops). We stapten de kustlijn af en kwamen uit op een indrukwekkend uitzicht. We stonden dan ook op een grote rots klif en konden honderden meters onder ons het zeewater zien bruisen. We wandelden verder de vallei in en kwamen aan op een klein keienstrand met helderblauw water.
 • Vergeet je snorkelgerief niet, want dit is zeker de moeite.
 • You beter watch out: Jellyfishes spotted!

Trip 2: Azura Window (r.i.p.) – Blue hole 

 • Neem de toeristenbus naar de Azura window (Dwerja). Waan jezelf op de set van Games of Thrones, of toch weer niet, want in 2009 stortte deze rotsformatie in (#climatchanges).
 • Dichtbij de overblijfselen van de Azura window oftewel ‘natuurlijke boog’ kan je een duik nemen in de ‘Blue Hole’. Dit is een natuurlijk zwembad van honderden meters diep, 10 meter breed en is feitelijk een gat in de rotsen. Onderwater is de Blue Hole met tunnels verbonden aan de open zee, waardoor je ook hier veel duikers zal aantreffen.
 • Tip: koop waterschoentjes (antislip) zodat je je zorgeloos over het rotsachtige landschap kan verplaatsen en geen slippertje maakt.
 • Onderweg naar deze trekpleister, kan je met de toeristenbus afstappen waar je maar wilt.

Om even tot rust te komen kan je gaan baden in de ‘inland sea’. Zoals het woord het al zegt is dit een stukje van de zee. Als je de grot invaart, kom je uit in de open oceaan.

Note: Dit zijn nog maar enkele van de super mooie plaatsjes die er te bezoeken zijn. Het eiland Gozo was naar onze ervaring het mooiste en we krijgen er maar niet genoeg van. Maar al te graag boeken we de eerst volgende vlucht terug!

Boottrip rond Comino

Tussen Malta en Gozo ligt Comino, dat een paradijs is voor snorkelaars, duikers en wandelaars. Comino is hélémaal niet groot, autovrij en onbewoond (afgezien van één hotel).

Boottrip Comino

Wij vaarden met een boot het eiland rond en maakten enkele stops: de Blue lagoon, de Santa Maria caves (als alternatief voor de Cristal lagoon, waar de omstandigheden niet optimaal waren om een stop te maken) en enkele andere grotten van Comino.

Santa Maria Caves – Comino

Dé attractie van Comino is ongetwijfeld de Blue Lagoon. 

 • Dit is een beschutte baai van glinsterend blauw water met een wit strand.
 • We gooiden het anker uit en konden rustig ronddobberen.
 • Onze kapitein Daniël gaf ons ook de tip om naar een verdoken grot te zwemmen. Ik zwom de grot in, begeven door pikdonker water (toegegeven, een beetje eng – maar absoluut waard) en kwam uit in de open zee.
 • Verwacht je hier wel aan veel toerisme.

Blue lagoon – Comino

“Well hello there, sailor!”

Valletta

Onze laatste dag zakten we af naar Valletta, de culturele hoofdstad van Europa en de hoofdstad van Malta.

Valetta is een drukbezochte stad, waar veel cruise schepen aanmeren. In minder dan een uur loop je om Valletta heen. De stad liet ons wat denken aan Lissabon, met een meer mediterraans en zuiders tintje. Stijle hellingen, de warme stadslucht met een zacht briesje afkomstig van de zee, de geur van het heerlijk gekruide eten en de gezellige drukte van de stad.

Local tip: Ga langs Gugar voor een gezonde hap (en natuurlijk voor lekkere cocktails). Ze serveren hier veganistische en vegetarische gerechten en werken met lokale producten. De sfeer die in het zaakje hangt is heel erg hippie en de mannen achter de bar maken de sfeer geheel compleet. Ik at een super lekkere vegan wrap met falafel, waarbij de falafel niet is gefrituurd maar is gebakken (#morehealthy).

Gugar – Valletta

Naast dat Malta een heerlijk eiland is voor een zon en avonturen vakantie, is Valletta en omstreken met de vele restaurants, cafétjes  en cultuur ook een leuke bestemming voor een citytrip van een paar dagen.

Bezoek je Malta ook binnenkort en werd je geïnspireerd door onze Malta blogpost? Laat het ons zeker weten. Veel reisplezier!

Share:
Previous Post Next Post

Lees ook

Leave a Reply