About Me

TIPS & TRICKS: zo hou je het fris & proper in huis! + eco tips

29/07/2020
Handen wassen, in onze elleboog niezen tot zelfs mondkapjes dragen… (hand)hygiëne wordt in deze tijd alleen maar belangrijker. Maar er is nog zo veel meer essentieel om een goede hygiëne in huis te verkrijgen. Wij sommen even onze tips en tricks op en enkele valkuilen waar ieder van ons alert van moet zijn.
We verwachten dat wij de hygiëne maatregelen ons steeds meer en meer eigen gaan moeten maken, want we weten niet wat de toekomst brengt. Vrienden thuis uitnodigen, een mini-feestje geven, een familiefeest,… allemaal situaties waar er veel volk bij je over de vloer komt en waar het risico op besmetting groter wordt.
We vinden het belangrijk om ook de keerzijde van deze hygiëne maatregelen te benadrukken. Het vaak wassen van de handen, het meer wassen van kleren? Gebruik wegwerpdoekjes? Dit alles heeft een grote weerslag op ons milieu. Wij geven ook enkele zeer haalbare alternatieven en tips die bijdragen hieraan.

1. Regelmatig ventileren en verluchten

De algemene huishoudhygiëne wordt ook beïnvloed door het type lucht in de kamer. Open de ramen meerdere malen per dag om muffe lucht te vervangen met frisse lucht. In de zomer gaat dit makkelijk, maar in de winter is dit een ander pak mouwen.

Door regelmatig de ramen wijd open te zetten wordt de luchtvochtigheid verminderd en hierdoor zullen er minder snel schimmels ontstaan. Denk hierbij zeker een je badkamer of waskot, waar de lucht al snel klam kan aanvoelen.

Hoe verluchten? Ramen open en een frisse wind doorheen je huis laten blazen. Doe dit regelmatig en bouw dit in in je levensritme. Ga dus voor die voortdurende ventilatie.

Verluchtingstips:

  • Doe dit in de ochtend of na 22u. Op deze momenten zijn er minder vervuilende stoffen in de lucht buiten, omdat er dan minder verkeer op de baan is.
  • Je kan ook 24u ventileren door een speciaal ventilatiesysteem.

2. Kraan met sensor

Wanneer je je handen wast met een traditionele kraan, moet je deze eerst aanraken met je (vuile?) handen. Zo laat je misschien vieze beestjes achter #brr. Wij zijn altijd blij als er in openbare ruimtes gebruik wordt gemaakt van automatische kranen en waarom zouden wij hier niet voor opteren in ons eigen huis? Infrarood kranen maken het wassen van je handen een stuk hygiënischer, vooral als je met meerdere mensen samenwoont of veel mensen uitnodigt.

ECO TIP:

  • Kranen met een goed afgestelde sensor (ga dus voor kwaliteit en niet de eerste de beste kraan met sensor) zorgen ervoor dat het water niet blijft stromen. Bij een traditionele kraan durven we nog al eens het water te laten stromen terwijl we onze handen inzepen en dat is onnodig waterverlies!
  • Heb je een traditionele kraan thuis? Wees dan erg bewust van je verbruik! Sluit de kraan steeds (met je elleboog eventueel) indien je deze niet gebruikt zoals tijdens het inzepen!

Onze aankooptip: 

  • De sensorkranen van Grohe zijn uitgerust met extra functies die zorgen voor nog meer hygiëne. Zo wordt er regelmatig automatisch gespoeld om stilstaand water te voorkomen en dit voorkomt ziektekiemen en bacteriën.

3. Poets de koelkast 

Zowat al je voedsel komt in de koelkast terecht en schimmels zijn hier dus zeker niet welkom. Je zou kunnen denken dat lage temperaturen ziekteverwekkers stoppen, maar toch is de koelkast een plaats waar deze kunnen ontstaan. Daarom poets je je koelkast best +- 3x per jaar.

ECO TIP:

  • Plan de grote ‘koelkastkuis’ goed in. Zorg dat je je etenswaren goed opgebruikt. Hou bijvoorbeeld een restjesdag. Op deze manier moet je geen eten weggooien. Eventueel kan je ook een frigobox gebruiken om bepaalde etenswaren even te bewaren op koude temperatuur.
  • Schakel je koelkast uit tijdens de kuis. Net zoals we geen lichten gaan laten branden in een ruimte die niet wordt gebruikt, doen we dit ook niet voor een koelkast waar geen etenswaren inzitten #duh.

4. Grote kuis in de keuken

Bij het opkuisen van ons huis is het poetsen van de keuken zéér belangrijk in functie van de hygiëne. Het werkvlak, deksel van een opbergvak en kraanoppervlakken worden standaard gepoetst bij ons, maar we merken vaak op dat we toch nog niet overal alert voor zijn.

Vergeet ook zeker niet even te wrijven over de:

  • knoppen van het fornuis
  • handgrepen van koelkast, vaatwasser, lade of keukenkast
  • klink van de deur

5. Gebruik warm water

Net zoals het het beste is om je potten en pannen af te wassen met warm water (mét voldoende afwasmiddel) is het ook belangrijk dit te doen met je handen. Warm water zal helpen je handen te reinigen.

Heb je een feestje gegeven thuis? Dan kiezen wij resoluut om de vaatwasser te gebruiken. Niet enkel omdat dit gewoon heel handig is en wij niet graag uren poetsend in de keuken doorbrengen. Maar vooral omdat een vaatwasser op hoge temperatuur ziektekiemen doodt. Kies voor minimum 60°C.

LET OP: denk ook aan het milieu!

  • Wordt het water van de kraan niet onmiddellijk warm? Vang het koude/lauwe water dan op in een bak en gebruik het koude water voor iets nuttigs. Laat nooit zomaar je kraan lopen. Dit geldt ook voor het nemen van een douche. We zullen deze zomer hoogstwaarschijnlijk gaan kampen met een watertekort en we kunnen allen dus ons steentje bijdragen.
  • Wat te doen met water?

    • 1. Gebruik het als drinkwater. Koop een mooie glazen fles en vul deze elke dag.
    • 2. Gebruik het als kookwater voor je pasta’s
    • 3. Gebruik het water om je vloer op te wassen.
    • 4. Was je auto hiermee.
    • 5. Is het water al wat vuil doordat je je handen hierin hebt gewassen bijvoorbeeld?
      • Geef het water aan de planten. Let wel op met zeep. Ga dus voor een eco-zeep.
      • Of gebruik het water om je vuile borden of pannen in te laten weken voordat je ze in de vaatwas steekt of afwast.
    • Onthou dat er oneindig veel mogelijkheden zijn en dat je elke druppel water goed kan benutten.

6. Vervang schotelvodden (en afwassponzen) regelmatig

Onze haren gaan al rechtstaan als we denken aan een vuile schotelvod. Niets viezer dan dat. In een schotelvod of spons vermenigvuldigen bacteriën zich heel snel door de vochtige omgeving.

Onze ‘vodjes’ tricks:

  • Eigenlijk vermijd je best het gebruik van een spons aangezien deze niet zo makkelijk droogt. Ga eerder voor een afwasborstel.
  • Gebruik verschillende soorten reinigingsdoekjes of -materiaal voor het schoonmaken van de keukenvloer en de werkbladen.
  • Was wasbare microvezeldoekjes en theedoeken regelmatig. Doe dit zeker op 60°C! Net als lappen of dweilen drogen ze beter als ze worden uitgespreid.
    • Denk er wel aan om regelmatig nieuwe microvezeldoekjes aan te schaffen. Ze verliezen hun werking na 150 wasbeurten.
  • Restjes eten die veel ziektekiemen kunnen bevatten zoals rauw vlees veeg je het beste weg met wegwerp reinigingsdoekjes of keukenrol. Zoek hier ook voor een ecologisch verantwoord materiaal.

7. Maak de vuilbak regelmatig leeg

Aangezien alle vuile voedselresten in de vuilnisbak terechtkomen, moet de vuilniszak regelmatig worden vervangen en moet de vuilnisbak één keer per week worden schoongemaakt.

8. Sorteer je afval

Etensresten zijn een broeihaard van bacteriën en het gaat ook snel stinken. Blehr. PMD zoals plastiek flesjes bijvoorbeeld zullen veel minder snel een broeihaard vormen. Daarom is het van groot belang om ons afval goed te sorteren.

  • Groenten- en fruitresten gooi je bij de gft of in de composthoop. Wij hebben daarom bij ons thuis een klein groen bakje staan waar wij onze restjes in gooien.
    • Plaats dus in je keuken een klein bakje waar je je groenten- en fruitafval bijvoorbeeld in doet. Dit bakje dien je bijna dagelijks te ledigen bij de gft. Vermijd dus op deze manier dat dit afval bij het restafval komt en te lang bij je thuis blijft circuleren.

 

Wat doe jij om je huis schoon te houden?

In Lifestyle by
Share:
Previous Post Next Post

Lees ook

1 Comment

  • Martijn de Wit

    Inderdaad erg belangrijk om je vloer schoon te houden voor een fris huis!

    18/09/2020 at 09:09 Reply
  • Leave a Reply