Je kent het wel: je vind dat éne bloesje weer niet terug dat nu toch zo fantastisch bij dat rokje zou passen. Dagen (of weken?) erna vis je het ergens tussenuit. Dan zit er maar één ding op: je kledingkast opruimen. Maak komaf met de chaos stress van je kledingskast en pas makkelijke methodes toe om jouw kast netjes op te ruimen!
Verschillende methodes van opruimen
Toegegeven: wij krijgen het al snel warm onder de voeten als we nog maar dénken aan het opruimen van onze kledingkast. Als fashionista’s verzamelen wij uiteraard graag kledij of slaan we nooit een ultiem koopje af. Bijgevolg durft onze kledij wel eens een erg rommelige hoopje worden. Met alle gevolgen vandien. Daarom stellen wij jou de verschillende methodes voor om die kast terug styling-proof te maken.
Garderobekast opruimen volgens de KonMari-methode
Wat maakt jou echt gelukkig? Welke spullen en kleding heb je nodig om je evenwichtig en vrolijk te voelen?
Dit zijn de centrale vragen volgens de KonMari-Methode. Deze methode adviseert om alles weg te doen wat je niet nodig hebt. Volgens ons is deze aanpak misschien wel wat overdreven (want hét, kleren weggooien, dat is geen makkie voor ons en we willen de wegwerpmaatschappij ook niet stimuleren). Toch kunnen wij hier heel wat van leren.
Stel jezelf de vraag welke kledingstukken je gelukkig maken. De kledij waar je niet gelukkig van wordt, gooi je weg volgens deze methode. Wij passen dit zelf ook soms toe, maar dan in een mildere variant. Hebben wij bij een bepaald kledingstuk weinig feeling? Dan gaat het de zak in voor de kledingcontainer.
TIP. Gooi je toch kledij weg? Geef het aan kledinghulp, verkoop je kleren op de rommelmarkt (of Vinted!) of ga met enkele zakken naar de H&M en krijg in ruil voor elke zak een bon van 15% op je volgende aankoop.
De 3-dozen-methode – opruimen zonder stress
Wij vinden in onze (rommel)kasten af en toe ongedragen of versleten kledij en deze blijft vaak rondslingeren in onze kledingskast. Deze methode combineren we met de bovenstaande. In plaats van weg te gooien, gaan we de kledij verdelen in categorieën door gebruik te maken van de 3-dozen-methode.
Doel van de 3-dozen-methode is, om je huis langdurig te ontdoen van oude rommel, zodat je ruimte creëert in je huis en je innerlijk.
Hoe? Leg voordat je begint eerst 3 dozen of vuilniszakken klaar en codeer ze.
- Doos 1: bestemd voor oude maar nog wel goede kleding die je nog wilt bewaren. Deze kledij gaat terug je kast in.
- Doos 2: bestemd voor kleding die bruikbaar is, maar die je niet meer draagt omdat je het stuk al te vaak hebt gedragen of omdat het misschien een miskoop is of misschien zelfs omdat je er niet meer in past (#confronterend).
- Deze spulletjes kan je nog verkopen, weggeven of schenken aan het goede doel.
- Doos 3: bestemd voor die je niet meer bruikbaar is en je dus zal weggooien a.k.a. de weggooi-doos.
Wij vinden deze methode het makkelijkst toe te passen.
Heb je het moeilijk om iets weg te gooien en twijfel je?
- Vraag jezelf dan bij ieder kledingstuk af wanneer je het voor het laatst hebt gedragen, of je het nog past en/of het nog leuk staat.
- Wees eerlijk tegen jezelf en stuks die je niet meer past of niet meer leuk vindt weg.
- Wij gebruiken hier de 12-maanden-regel.
- Alle kleding die je de afgelopen 12 maanden niet één keer meer hebt gedragen, gaat in de 2de of 3de doos
Think positive! Je maakt ruimte voor iets nieuws, vindt je belangrijkste en mooiste kleding sneller terug en verdient nog wat met verkoop ook je doet een goede daad door de kledij weg te schenken.
Bedrijfsmatig opruimen projecteren op je garderobekast met behulp van de 5-S-methode
De 5-S-methode staat voor:
- Seiri – Scheiden
- Seiton – Sorteren
- Seiso – Schoonmaken
- Seiketsu – Standaarden
- Shitsuke – Zelfdiscipline
Foto: wenz
Stap 1: Scheiden
- Hier begint alles bij. Gooi weg wat stuk is of wat je niet meer draagt. Hierbij kunnen we de 3-dozen-methode gebruiken of de KonMarie methode.
Stap 2/3: Schoonmaken / Sorteren
- Je kiest zelf of je eerst je lades schoon maakt of eerst sorteert. Wij opteren om eerst al onze kasten tot in de achterste hoeken schoon te maken, waarna na zullen sorteren.
- Na het sorteren is het belangrijk om een systeem uit te denken waarbij je de focus legt op het behouden van orde.
- Maak bijvoorbeeld gebruik van mandjes, veel lades, riemen- en sjaalorganizers.
Stap 4: Standaarden
- Maak foto’s zodra je de perfecte structuur voor je kledingkast hebt gevonden. Print dit af en hangt het aan de binnenkant van je kastdeur. Zo herinner je jezelf er steeds aan hoe je je kleerkast juist geordend hebt.
Stap 5: Zelfdiscipline
- De stap zelfdiscipline volgt direct na de vorige standaarden-stap.
- Als je alles consequent op de juiste plaats opbergt, blijft de structuur overzichtelijk en hoeft je nooit echt meer een ‘groot onderhoud’ voorzien. Weg met de chaos en het oneindig lang zoeken achter dat ene shirtje.
Onze basistips voor het opruimen
- Draag comfortabele kledij
- Zorg dat je rustig bent, zet wat leuke muziek op
- Maak van het opruimen een gewoonte
- Durf weg te gooien (wij gebruiken voornamelijk de 3-dozen-methode) en zie het positieve ervan in
- Hou je resultaat voor ogen en het gevoel dat je hierbij krijgt.