Slapen is voor een velen onder ons helemaal niet zo vanzelfsprekend: niet tot rust kunnen worden, uren ronddraaien of vaak wakker worden. Sinds het coronavirus, worstelen nog meer mensen met een slaapprobleem. Urenlang piekeren over de situatie en onze toekomst is dan meer dan normaal. Dit wil onze goede nachtrust wel eens belemmeren.
“Ik heb sowieso al veel moeite om rustig te worden voor het slapen gaan en ik lig vaak een uur tot uren wakker voor dat ik eindelijk in slaap val. De laatste weken kwam de stressfactor van corona er nog eens bij dus je kan je wel inbeelden dat mijn nachten momenteel niet zo leuk zijn.” – Nele
Er zijn gelukkig heel wat trucjes die je kan toepassen om rustiger te worden voor het slapengaan. Deze tips zullen ervoor zorgen dat je gemakkelijker in slaap valt en een betere nachtrust hebt.
Tips voor een betere nachtrust
1. Creëer een gewoonte
Als je de dag kan afsluiten met een gewoonte waar jij je goed bij voelt, dan zal dit ongetwijfeld invloed hebben op je slaapgedrag. Ik (Nele) probeer zo elke avond voor het slapengaan enkele yoga houdingen (met de daarbij horende relax muziek). Dit hoeft helemaal niet lang te duren.
Welke gewoontes?
- Kijk je favoriete serie (Tip van Helena). Zet je scherm wel op de minst heldere stand. Indien je een blauwlicht filter hebt is dat nog beter, want blauw licht zorgt voor een verstoring van je nachtritme.
- Doe een bodyscan en/of maak gebruik van drukpunten (lees hieronder meer).
- Doe enkele ademhalingsoefeningen met focus op buikademhaling.
- Breng voor het slapengaan je favoriete masker op je gelaat of smeer je gezicht in met een je favoriete nachtcrème.
- TIP: de midnight recovery oil van Kiehl’s met zachte en ontspannende lavendel geur is één van onze favo’s!
- Drink een lekker warme thee. Kies voor eentje zonder cafeïne (kruidenthee) of een slaapthee.
2. In slaap met supplement Melatonine
Je kan voor het slapengaan een natuurlijk supplement innemen. Melatonine is een lichaamseigen hormoon. Ons lichaam kan dit hormoon dus zelf aanmaken. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij het regelen van het dag- en nachtritme en de slaap. Zodra het donkerder wordt beginnen je hersenen melatonine te produceren, waardoor je slaperig wordt. Dit gaat de hele nacht door. Doordat we vaak nog tot laat op onze gsm zitten te tokkelen of niet tot rust komen, is deze slaapcyclus gestoord. De inname van een tabletje melatonine kan je dus een handje helpen (zonder te moeten grijpen naar zware slaapmedicatie).
“Ik neem elke avond een half uurtje voor het slapengaan 3 mini tabletjes. Ik ben de melatonine gaan halen in het kruitvat. Voor 4,99 euro heb je 500 tabletjes. Natuurlijk is de dosis niet zo hoog zoals in de melatonine die je bijvoorbeeld bij je apotheek zal kunnen kopen (daar neem je er maar één van!). Voor mij helpen deze tabeltjes alleszins een beetje. Ik voel hierdoor mijn ogen meer toevallen dat vroeger. Let op: ik neem ze niet elke dag, maar wanneer ik voel dat ik een beetje extra hulp kan gebruiken. Want ook aan deze supplementen kan je lichaam wennen.” – Nele
3. Zoek jouw drukpunten
- Er zijn verschillende drukpunten in ons lichaam. Volgens de leer van de acupunctuur helpt het druk uitoefenen op bepaalde punten op je lichaam bij slapeloosheid. Dit zijn enkele punten die wij alvast gebruiken:
- PC6 (1). Dit is een punt enkele cm onder je pols. Druk er enkele seconden op. Herhaal dit enkele keren. Duw stevig door. Haal tijdens het drukken rustig adem. Dit is een Chinese slaaptruc.
- LV3 (2). Dit is een punt op je voet en wordt ook wel het magische punt genoemd. Het bevindt zich net boven de tenen, tussen de grote en de tweede teen van de voet. Naast slapeloosheid bestrijdt dit punt blijkbaar ook stress, lage rugpijn, hoge bloeddruk, menstruatiekrampen, pijn in de ledematen en angst. Hier vier tot vijf seconden druk op uitoefenen, zou je rustiger maken.
- De beste truc bij onszelf is hard druk uitoefenen op de muis van mijn duim (3). Hierbij voel je letterlijk de stress uit het lichaam vloeien. Het lijkt soms zelf alsof er een zenuw trigger die gaat tot in de voeten. Door hier 20 seconden of langer op te duwen, focussen we ons worden we rustiger.
4. De body scan
Even helemaal tot het hier en nu komen, zonder te piekeren over wat morgen wel zou kunnen brengen. Dat is vaak iets dat we vergeten. Hoe doe je een bodyscan?
- Ga op een comfortabele manier op je bed liggen. Het beste is om op je rug te gaan liggen. met armen naast je en benen naast elkaar.
- Focus op je ademhaling. Adem langzaam in en uit en wordt hier bewust van. Focus op een buikademhaling.
- Hierna gaan we beginnen met het focussen op onze tenen.
- Probeer heel je lichaam te voelen met je imaginatie. Ga steeds meer naar boven… Van elk detail van je tenen tot je enkel, tot je knieën, billen, rug,… Doe dit heel langzaam, tot je bent aangekomen aan je hoofd.
- Je kan dit proces nog een keer herhalen als je hier nood aan hebt.
“Ik pas deze methode héél vaak toe als mijn hoofd vol zit met vanalles en nog wat. Ik ga dan bewust focussen en doe de bodyscan heel langzaam en start met de tenen. En eerlijk? Ik ben nog nóóit aangekomen tot mijn hoofd, omdat ik altijd eerder in slaap viel.” – Helena
5. Rustgevende muziek
Misschien een klassieker, maar zeker niet minder effectief: muziek voor het slapengaan. De fout die ikzelf (Nele) vaak maak is om happy muziek op te zetten, maar dat zal net niet goed werken. De laatste tijd probeer ik rustgevende muziek op te zetten en ik merk echt wel dat dit mijn gemoed beïnvloedt. Net zoals energieke muziek je helemaal activeert, zal rustgevende muziek je rust brengen.
Je vind heel erg veel ‘calm down’ muziek op YouTube. Een aanrader is muziek met een hang of happy drum.
6. Gebruik een pillowspray
Wij ontdekten enkele jaren geleden de ‘pillow spray‘. Wasda? Inderdaad, een spray voor op je hoofdkussen(s): een middeltje om je slaapkwaliteit te verbeteren. De bedsprays van Mylène zijn daar een heel mooi voorbeeld van. Je sprayt één of twee keer op je kussen waar je op gaat slapen en verspreid een héérlijke zachte geur.
7. Maak een to-do lijstje voor het slapen gaan
Heel vaak kunnen we onze slaap niet vatten omdat er gewoon nog te veel door ons hoofd spookt. “Ik moet dit nog doen en oh, dat mag ik zeker niet vergeten morgen”, herkenbaar? Juist. Je bouwt hierdoor een bepaalde spanning op in je eigen lichaam. Door een to-do lijstje te maken verlaag je deze spanning. Leg een notitieboekje op je nachtkastje (of gebruik je GSM – op lage helderheid) zodat je er steeds iets in kan noteren. Zo zal je met een veel beter gemoed kunnen indompelen.
Nighty night!
Nog mee cocooning ideeën nodig? Lees dan zeker onze vorige blogpost met nog meer tips om sneller te slapen. Of heb je misschien zelf nog tips? Wij horen ze graag!
1 Comment
Ik luister altijd even naar een specieke afspeellijst (met trage filmmuziek). Helpt meteen!
15/06/2020 at 21:55