About Me

INTIEM: waarom stoppen met de pil ons leven beterde

04/01/2020

Welk anticonceptiemiddel kiezen we nu best? En welke anticonceptie past het best? Een eeuwige vraag die bij heel wat vrouwen parten speelt. Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden wat betreft anticonceptiemiddelen om ons te behouden tegen ongewenste zwangerschap. Maar elke methode werkt anders, waardoor er natuurlijk ook nadelen bij komen kijken.

Anticonceptie voor vrouwen

Helaas bestaan er vandaag vooral anticonceptie-opties voor vrouwen en weinig tot geen voor mannen, buiten de condoom. Daarom komen er vaak vragen naar boven en gingen we op onderzoek uit.

Waarom moeten wij als vrouw eigenlijk de pil nemen? Waarom moeten het de vrouwen zijn? Wat zijn alle negatieve effecten hiervan op ons lichaam? Willen we dit wel? 

Wij gingen op onderzoek uit naar de verschillende soorten anti-conceptie en testen hiervan 3 anti-conceptie middelen.

Copyright cosmopolitan magazine

Copyright cosmopolitan magazine

Soorten anticonceptie

Er zijn intussen (gelukkig) heel wat anticonceptie middelen op de markt. Echter moeten we nog telkens de nadelen bij elk anticonceptiemiddel erbij nemen. Er bestaat helaas geen anticonceptie zonder nadelen.

Dit zijn de meest voorkomende anticonceptie middelen:

  • De pil: een pilletje dat je elke dag inneemt en een pauzeweek inlast tijdens je menstruatie.
  • De minipil: hetzelfde principe als de pil, maar deze bevat geen oestrogeen hormoon (vaak om medische redenen).
  • Het spiraaltje: kleine spiraal die gynaecoloog in je baarmoeder plaatst.
  • De vaginale ring: kleine plastieken ring die je elke maand inbrengt.
  • Het hormonaal implantaat: staafje je dat onder de huid in je bovenarm wordt geplaatst.
  • De prikpil: een inspuiting om de 3 maanden door de dokter.
  • De pleister: pleister die op je huid kleeft.
  • Pessarium: klein plastic voorwerp wat je enkel inbrengt wanneer nodig.

Welk anticonceptiemiddel kiezen?

Hoe moet je nu kiezen tussen al deze anticonceptie methodes? Geen makkie als je het ons vraagt. Er is enorm veel informatie te vinden over elk middel, maar telkens vinden we ook de nadelen hiervan. Om te beginnen hangt veel af van je eigen noden en je lichaam. Vergeet je bijvoorbeeld vaak de pil? Dan ga je best op zoek naar een andere oplossing. Een gesprek aangaan met je dokter en laten weten dat je wil veranderen of starten is de eerste stap. Wij gingen hiervoor dus ten rade bij de dokter om meer informatie te verkrijgen.

Hou rekening met volgende tips van de dokter

  • Vergeet je vaak de pil? Kies dan voor een andere oplossing, zoals de prikpil, spiraaltje, pessarium of de ring.
  • Heb je snel last van de hormonen? Kies dan voor een plaatselijke oplossing, zoals het spiraaltje of de ring.
  • Een pleister of pessarium is veel minder betrouwbaar en dus af te raden.
  • Wil je het niet zien of voelen zitten? Kies dan geen implantaat. Deze is enorm betrouwbaar, maar je zit het staafje wel zitten en je houdt er een klein litteken aan over.
  • Kan je niet tijdig om de 3 maanden naar de dokter komen? Kies dan ook zeker geen prikpil.

Uiteindelijk kwamen we dan uit bij deze 3 opties: de pil (die we al gebruikten), het spiraaltje of de ring. 

GETEST: 3 x Anticonceptiemiddel

De pil

Al meerdere jaren namen we beide de pil (Yasminelle) en we vonden dat het dan ook eens tijd werd om hier kritisch over na te denken. “Hoe komt het dat ik ben verdikt?”, “heeft dit effect op mijn libido?” en nog veel meer andere vragen kwamen bij ons op. Steeds vaker horen we dat mensen bewust worden van het anti-conceptiemiddel ‘de pil’ en willen hier vanaf stappen. Er is zelfs een speciale term voor dit fenomeen in het leven geroepen, namelijk: ‘ontpillen’.

Maar waarom zouden we willen stoppen met de pil die ons behoudt tegen een ongewenste zwangerschap en die hevige menstruatieklachten? Zelfs je puistjes zijn minder als je de anticonceptiepil neemt. De pil is dan toch geweldig? Of toch niet?

Voordelen van de pil

  • Betrouwbaar middel als het correct gebruikt wordt
  • Controleren van je menstruatie
  • Bloedingen zijn vaak minder pijnlijk
  • Minder puistjes (ook weer wel wat afhankelijk van welke pil)

Nadelen van de pil

  • Gewichtstoename
  • Kan minder zin in seks veroorzaken
  • Stemmingswisselingen
  • Vermoeidheid
  • Elke keer weer aan dat pilletje denken (en ‘flippen’ als je er eentje bent vergeten).

Conclusie van de pil

Het was duidelijk dat de pil geen blijvende oplossing voor ons was. Het vergeten van de pil en de stemmingswisselingen zijn een grote reden hiervan. De pil is een goede oplossing als je met regelmaat aan de pil denkt en weinig tot geen last ondervindt. Bij ons was dit niet het geval, daarom testten we ieder een ander conceptie middel.

NELE TEST UIT: Het hormoonspiraaltje

Nele: Ik koos ervoor om af te stappen van de pil. Om heel wat verschillende redenen. De voornaamste redenen waren:

  • het terug in balans krijgen van mijn lichaam (door de te veel aan hormonen te bannen #wegpil). Het idee van al die kunstmatige stoffen in mijn lichaam, doet me steigeren.
  • het vaak vergeten van dat verdomde pilletje
  • gewichtstoename

Voordelen van het spiraaltje

1. Je libido vliegt omhoog. Al die hormonen zorgen ervoor dat je emoties afgevlakt geraken. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 6 vrouwen zich minder seksueel aangetrokken voelt wanneer ze de pil gebruikt en dat vinden wij erg veel! Omdat ik mezelf energieker voel, ben ik ook (nog) vrolijker en gelukkiger. Dit werkt het momentje onder de lakens alleen maar in de hand #hihi.

2. Minder gewichtsschommelingen. Ik merk aan mezelf dat ik mijn gewicht nu beter onder controle heb. Ik ben dan ook 3 kilootjes kwijtgeraakt. Dat scheelt weer heel wat uurtjes in de sportschool! #WeLike  

  • NOTE: Het – voor mij – bijkomende nadeel van het stoppen van de pil is bovendien ook dat mijn borsten verkleint zijn. Dit is allesbehalve leuk. Ik weet enkel niet zo goed of dit is door af te vallen door gezonde voeding en sport of door het wegvallen van de pil of misschien een combinatie hiervan.

3. Je natuurlijke hormoonbalans is terug in balans.

  • Dit is voor mij een van de grootste redenen dat ik wou stoppen met de pil. Alle extra’s die je lichaam uit balans halen, probeer ik te bannen. Zo probeer ik bovendien ook zo min mogelijk medicatie te nemen en dit enkel als het écht écht nodig is.
  • De anticonceptiepil zit vol met kunstmatige stoffen en dit verstoord off course onze natuurlijke hormoonbalans. Veel meisjes hebben last van hoofdpijn, erge buikkrampen en misselijkheid tijdens hun ongesteldheid. Dit is iets waar ikzelf minder last van had, maar blijkbaar zou het stoppen van de pil deze klachten doen verdwijnen. Omdat ik mijn regels nu niet meer krijg (#echtwaar!), heb ik sowieso geen buikkrampen meer en daar ben ik zeer dankbaar om.
  • De spiraal zorgt voor zeer locale hormonen die zich in de baarmoeder bevinden. Ze worden niet zoals de pil doorheen je hele lichaam vervoerd.

5. Je bent korter of niet meer (!) ongesteld. De gynaecoloog vertelde me dat de kans groot is dat als je een spiraal laat plaatsen, dat je regels nauwelijks nog doorkomen of zelfs geheel verdwijnen. Bij mij zijn ze niet meer doorgekomen,… HOERA! *glimlach van oor tot oor*. Geen tampons en inlegkruisjes meer kopen, niet meer om de zoveel maanden een voorschrift gaan halen, … Veel werk en geld uitgespaard dus. De spiraal kost dan wel wat meer. Zo betaalde ik voor mijn spiraal +-150 euro, dit voor 5 jaar. In die tijd zal ik dus geen uitgaven hebben aan tampons en dergelijke en de pil zelf.

6. Je hebt minder last van stemmingswisselingen. Ik voelde me na een maand of 2 energieker dan voorheen. Ook mijn humeur lijkt stabieler te zijn. Je voelt je minder down, een stuk zelfverzekerder en energieker, alsof je de hele wereld aan kunt. Who run the world? Girls! 

  • Note: sommige vrouwen krijgen wél net last van depressieve gevoelens bij het gebruik van een spiraal.

8. Je vergroot de kans op een zwangerschap. Vaak wordt er gedacht dat het spiraaltje niet ideaal is als je later kinderen wil, maar dit is een groot misverstand. Er zijn bovendien kleinere spiraaltjes voor vrouwen die nog geen kinderen hebben. Het spiraaltje is dus geheel veilig. De hormonen van een pil zorgen er bovendien voor dat je lichaam zich niet klaarmaakt voor de zwangerschap. Je lichaam zal als je zwanger wil geraken, dus eerst moeten ontgiften. Bij de spiraal is dit niet het geval. Is deze eruit, dan ben je vanaf dan voor 100% vruchtbaar.

9. And last but not least: je hoeft niet meer aan de pil te denken. De pil moet je echt elke dag op hetzelfde moment nemen. Indien je dit niet doet, is de pil niet voor 99% betrouwbaar. Vaak nam ik de pil niet heel correct en dan zit je met spanning te wachten op je regels. Allesbehalve een leuk gevoel dus. Ik voel me nu veel meer op mijn gemak.

Nadelen van het spiraaltje

  • Verkleinen van de borsten (mede natuurlijk door het vermageren in het algemeen)
  • Meer puistjes
  • Meer beharing

De dag van de plaatsing

Ik kreeg reeds veel vragen over de plaatsing zelf. Zo kwam vaak de vraag of de plaatsing pijn deed. Hier moet ik toegeven dat dit niet de meest aangename ervaring was. De plaatsing deed inderdaad pijn. Het voelde aan als een korte pijnscheut, die gelukkig snel terug wegdeinde. Dit is bij iedereen trouwens verschillend. Ik had vooraf verhalen gehoord hoe ‘verschrikkelijk’ de plaatsing wel niet was, maar hierdoor moet je je niet laten meesleuren.

Mijn tip is dat je je voor en tijdens de plaatsing zo RELAX mogelijk houdt. 
Het is zo dat hoe meer ontspannen je spieren zijn, hoe makkelijker de plaatsing is en hoe minder pijn je ervaart.

  • Kies voor een gynaecoloog. Een dokter kan dit ook, maar voor een gynaecoloog is dit een routine.
  • Neem vooraf reeds een pijnstiller.
  • Zorg dat je niet hoeft te stressen hoe je in het ziekenhuis geraakt. Plan dus goed!
  • Zorg ervoor dat je steeds iemand kan opbellen om je te komen halen na de plaatsing. Als je je niet goed zou voelen, is dit echt noodzakelijk+ wetende dat er iemand is die je kan komen ophalen, zorgt dat je minder stress ervaart.
  • Masseer de palm van je hand. Druk op de pees tussen je dikke duim en wijsvinger. Dit is een trucje dat ik vaak toepas en indien ik dit doe, voel ik mijn lichaam geheel ontspannen.
  • Positieve mindset. Denk positief! Dit is oh zo belangrijk!

DAGBOEK: Effecten van mijn spiraaltje

Ik heb in dagboekstijl genoteerd hoe de weken nadien verliepen en welke tekenen mijn lichaam vertoonden.

week 1: (week van de regels)

  • Doorheen de week heb ik geen last meer gehad van bloedingen, ze verdwenen helemaal vanzelf.
  • Gedurende 2-3 dagen voelde ik wel pijn in de onderbuik: iets erger als mijn gewoonlijke maandstonden buikpijn. Dit valt bij mij al bij al goed mee, waardoor ik nog perfect kon functioneren. Het was gewoon een lastig gevoel. Een pijnstiller was hier mijn reddende engel.

Week 2:

  • Niets meer te bespeuren van de lage buikpijn. Hoera. Ik voel me dus op en top alsof er niets veranderd is.
  • 2 puistjes.

Week 3:

  • De 2 puistjes verdwijnen terug zoals gewoonlijk en er komen er niet meer opvallend veel bij. Ik heb dus de indruk dat het de normale puistjes zijn waar ik gewoonlijk mee te maken krijg.

Week 4:

  • Zou ik mijn regels krijgen volgende week? Hier ben ik super benieuwd naar!
  • Ik merk op dat ik nu kleine onopvallende puistjes heb op mijn wangen. Ze voelen wat droger aan, dus probeer goed te hydrateren. Ze storen me niet heel erg, maar hoop toch dat ze weggaan zodat ik weer een egale huid krijg.

Week 5:

  • Zoals de gynaecoloog al zei, heb ik mijn regels niet gekregen! ‘NOOIT MEER ONGESTELD’ dus.

Weken nadien:

  • Ik heb de indruk dat ik minder snel moe ben. Ik ben sowieso een persoon met veel energie, maar nu voel ik me nog vitaler.
  • Ook wat mijn libido betreft merk ik dat sterk veranderd is. Het niet meer nemen van de pil zorgt dus werkelijk voor een boost in je seksleven.
  • In het algemeen vind ik dat mijn huid iets minder egaal is op bepaalde momenten (al valt niet zo erg op, maar ik ervaar dit wel als ik crèmes smeer). Soms is dit met een periode met meer puistjes.
  • Mijn borsten zijn kleiner geworden. Hier is de vraag of dit komt door het sporten of door het wegvallen van hormonen. Dit is natuurlijk wel een bummer… Dit vind ik het grootste nadeel, naast dat mijn huid minder egaal is.
  • Ik merk een toename van beharing aan mijn bikinilijn. Ikzelf ben niet sterk behaard, dus vind dit niet zo erg.

Welke spiraal liet ik plaatsen?

Mirena: dit spiraaltje is voor 5 jaar geldig. Ik liet bovendien de kleine versie plaatsen omdat ik nog nooit kinderen heb gebaard.

Conclusie

Ik ben heel erg tevreden met mijn keuze om te pil links te laten liggen en te gaan voor de spiraal. Ik ben niet meer ongesteld, mijn libido is gestegen, ik voel mij vitaler en ik ben vermagerd. Indien ik toch binnen 2 jaar kindjes zo willen, dan laat ik het spiraaltje gewoon weghalen en kan ik er onmiddellijk aan beginnen (wat bij de pil niet kan).

Een nadeel van het spiraaltje voor mij is dat mijn borsten kleiner zijn geworden en dat ik nu meer puistjes op mijn wangen en kaken heb.

Enkele voordelen, maar ook enkele nadelen dus. Voor mij persoonlijk wegen de voordelen op tegen de nadelen.
Het is belangrijk te weten dat iedereen verschillend reageert op hormonen en dus op de verschillende soorten anti-conceptie. Het is en blijft trail-en-error. Toch hoop ik dat ik enkele vragen van jullie heb kunnen beantwoorden.

 

HELENA TEST UIT: De nuvaring

Helena: Net zoals Nele, koos ik ervoor om te stoppen met de pil en op zoek te gaan naar een andere oplossing. Eén van de voormaamste redenen was de hoofdpijn die ik hier vaak aan overhield alsook de moodswings die hiermee te paar gingen. Daarnaast was het slikken van de pil op juiste tijdstip eerder een opdracht voor mij, waardoor ik me snel ging ergeren. Ik wilde dus kiezen voor een anticonceptie middel waar ik niet elke dag aan moest denken en eentje die enkel plaatselijk werkt. Daarom koos ik voor de nuva ring.

Hoe werkt het?

De vaginale ring is een ring van buigzaam, doorzichtig plastic die je inbrengt. Je brengt elke maand een nieuwe ring in. De ring bevat dezelfde hormonen als de pil, maar wel enkel plaatselijk. Die hormonen zorgen ervoor dat je niet zwanger wordt.

Je brengt de ring zelf in, zoals een tampon. Net als bij een tampon kan je de ring inbrengen met de hand of met een handige applicator. Met de applicator is het inbrengen echt een fluitje van een cent, tegenwoordig krijg je deze applicators (om eenmalig te gebruiken) er automatisch bijgeleverd.

Dan laat je de ring 3 weken onafgebroken zitten, na 3 weken verwijder je de ring rond hetzelfde tijdstip als toen je hem had ingebracht (vb.: zondagavond om 20u). Daarna draag je 7 dagen geen ring. In die week krijg je een bloeding. Na die ringvrije week breng je een nieuwe ring in.

Voordelen van de ring

  • Je moet er maar 1 keer in de maand aan denken
  • Het werkt enkel plaatselijk: dus minder last van de hormonen
  • Je kan je cyclus makkelijk regelen
  • Menstruatie is er minder pijnlijk door
  • Zelf voel je de ring absoluut niet zitten

Nadelen van de ring

  • Het is een relatief duur anticonceptiemiddel
  • Je partner kan de ring voelen tijdens het vrijen
  • Je moet om de 3 maanden denken aan een voorschrift bij de dokter

Conclusie

Omdat ik liever niet koos voor iets permanenter zoals Nele, koos ik voor de nuvaring. In het algemeen ben ik tevreden over de ring: ik moet er slechts maandelijks aan denken, mijn hoofdpijn aanvallen en vermoeidheid zijn beduidend geminderd. Het nadeel dat ik heb ondervonden is dat de ring één van de duurste anticonceptie middelen is. Soms vergeet ik ook wel eens mijn voorschrift en dan moet ik in paniek mijn dokter op bellen om diezelfde dag nog een voorschrift te gaan halen. Maar het feit dat de nuvaring plaatselijk werkt, ik helemaal niet voel zitten en dat ik er minder vaak aan moet denken, wint de nuvaring met grote voorsprong van de pil.

 

 

Zit je nog met vragen? Vraag gerust naar onze ervaring!

Share:
Previous Post Next Post

Lees ook

Leave a Reply