Vampire facial of microneedling, een techniek die al jaren bestaat en de laatste tijd een heuse opmars maakt. Heb je misschien last van te grote poriën, acné, beginnende kraaienpootjes? Dan kan microneedling jou hier misschien bij helpen. Ik (Nele) trok voor deze behandeling naar beauty experte Lien Langenaeken, waar Helena koos voor de wimperextension (what else #totallyhelena). Ik deel dan ook graag mijn ervaringen!
Wat is microneedling a.k.a vampire facial?
Microneedling is een techniek waarbij fijne naaldjes in de lederhuid worden gebracht. De naaldjes verwonden de lederhuid met minuscule gaatjes en stimuleert zo de aanmaak van collageen en elastine. Je huid zou na een behandeling dus sterker, weerbaarder, egaler en dikker worden. Eigenlijk kunnen we deze techniek zien als het ‘foppen’ van onze huid. De minuscule wondjes zeggen onze huid dat ze moet herstellen, terwijl de huid niet echt verwond is en toch wordt de huid vernieuwd. Sounds good (and a little bit crazy), right?!
Deze behandeling is ideaal tegen beginnende kraaienpootjes en acné of als je vindt dat je huid niet egaal genoeg is. Voor de oudere huid is deze behandeling zeker de moeite waard. Kortom, iedereen die graag verwend wordt met een algemene huidverbetering.
Hoe werkt microneedling?
1. Cleaning & enzymen peeling
Zoals bij elke gezichtsbehandeling wordt eerst de make-up van je gezicht gehaald. Bij Lien was dit natuurlijk niet anders.
Ik werd nadien verwend met een zalige gezichtsmassage met een enzymen peeling. Op deze manier werd mijn huid zuiver gemaakt en klaargemaakt voor de microneedling.
2. Daar zijn de naaldjes #iehh!
Het eerst wat in mij opkwam bij deze behandeling: Doet het pijn? Zeker omdat er sprake is van naaldjes. De naam doet dan ook vermoeden dat het wel eens pijn kan doen en als we aan naalden denken gaan onze haren al rechtstaan, maar het is erger dan dat we zelf denken.
Voor de verdoving wordt de huid klaargemaakt en om het verdovend middel goed te kunnen opnemen wordt er met het apparaatje van de microneedling vluchtig over de huid gescrold. Je voelt hierbij wel dat de naaldjes in de huid gaan, maar dit gebeurt heel snel en oppervlakkig. Echt pijn deed het niet, maar het voelt wel wat vervelend natuurlijk. Maar meer ook niet.
3. Verdoving bij microneedling
Nadat er minuscule gaatjes zijn gemaakt in je huid, wordt er een verdoving aangebracht met een schattig kwastje. Dit geeft een heel erg gek gevoel. Je voelt je huid langzaam aan verdoven. Het is net zoals bij de tandarts, maar dan voelt je huid vreemd aan i.p.v. je tanden/mond.
Vervolgens werd er van mijn gezicht een plastieken mummie gemaakt. Dit om de verdoving beter te laten intrekken en werkzaam te laten.
4. Naaldjes, naaldjes en nog eens naaldjes
Ja daar zijn ze weer, maar nu voor echt en ditmaal mét verdoving! Hier voelde ik niets tot nauwelijks iets van. Sommige plaatsen op mijn gezicht zijn natuurlijk iets gevoeliger, zoals onder mijn ogen en mijn lippen, maar van echte pijn was gelukkig geen sprake. De diepte en dikte van naaldjes besprak ik bovendien samen met Lien. Omdat het nu de eerste keer was dat ik een microneedling liet doen, kozen we voor de kleinere naaldjes. Dit ook omdat ik nog een jonge huid heb.
Let it roll. Dit ging zo een tijdje door. Van mijn voorhoofd, naar mijn wangen en mijn neus werd iets langer behandeld omdat ik hier grotere poriën heb. Vervolgens ging de schoonheidsspecialiste door naar mijn kin (ook hier is het belangrijk dat de huid strak blijft, want we willen geen kippenlelletje onder onze kin #toktoktok).
Good-to-know: een leuke extra en leuk om te weten is dat de lippen ook behandeld worden. Hierdoor wordt de bloeddoorstroming in onze lippen gestimuleerd en krijg je iets vollere lippen(!).
5. Happy ending
Zo, de behandeling zit er al op. Mijn huid werd gekalmeerd met een hyaluronzuur-masker. Hierin zitten lipopeptiden die je huid een echte verjongingskuur geven. Deze werkt na een behandeling als deze super goed, aangezien je huid dan echt veel hydratatie nodig heeft en dus veel stoffen opneemt. Hyaluronzuur blijkt bovendien ideaal te zijn voor wekelijks gebruik om zo je huid jong te laten blijven en een liften effect te hebben. Bovendien versnelt het het herstel van de huid.
6. Na de microneedling behandeling
Ònmiddelijk na de behandeling zag mijn gezicht er niet uit zoals dat van Kim Kardeshian. Het is dan ook zo dat hoe rijper de huid, hoe dieper de naaldjes in de huid prikken en hoe meer kans op bloedingen. Bij mij blijkt het dus allemaal super goed mee te vallen #jonge huid. Dit is bij de meeste mensen dan ook zo. Al dat bloed is dan ook volgens mij zwaar overdreven en is meer een manier om de behandeling onder de aandacht te brengen. ‘Vampire’ klinkt nu eenmaal indrukwekkender dan ‘microneelding’.
Resultaat van de microneedling behandeling
Een paar weken na de behandeling merkte ik al dat mijn huid steviger was. Het effect van de behandeling is dan ook niet direct zichtbaar. De huid heeft tijd nodig om collageen en elastiek aan te maken en dit is een proces van maanden en vraagt vaak meerdere behandelingen.
Mijn huid is niet overduidelijk zuiverder en egaler, maar dit omdat ik nog een jonge en verzorgde huid heb. Deze behandeling geeft als het ware een boost aan je huid. Bij een jonge huid is deze behandeling volgens mij zeker niet noodzakelijk, maar wel een leuke extra. Ikzelf merkte geen indrukwekkend verschil wat een verbetering van mijn huid betreft, maar dit is dan ook logisch aangezien mijn huid voor de behandeling ook stevig was. Ik merk wel een klein verschil in dikte en stevigheid van mijn huid, maar dit is niet zichtbaar op foto.
Conclusie? Ik denk dat vooral mensen met een onzuivere en/of oude huid hier zeker mee gebaat zijn. Ook voor de dames (en mannen) onder ons die zichzelf graag in de watten leggen is deze behandeling zeker de moeite waard!
Interesse in een ‘vampire facial’ behandeling?
Ook geïnteresseerd of vragen over deze behandeling? Laat het ons weten of neem contact op met de beautyexperte Lien Langenaeken.