About Me

GETEST: werkt een ijsbad nu echt? Nele test de Wim Hof methode!

24/02/2020

Drukte, hoge verwachtingen, social media, fear of missing out (#fomo),… Allemaal elementen die extra druk leggen op ons leven en het een ‘moeten’ karakter geeft. Wij zeggen: weg hiermee! ‘Dare to be yourself’ is het motto van Lieven Van Linden, oprichter van ‘Built For Endurance’ en geeft ons een krachtige boodschap. Hoe dit te bereiken? Wel, een Wim Hof workshop kan je hierbij helpen.

Lees mijn verhaal hoe ik deze workshop met Wim Hof fundamenten heb ervaren.

Wim Hof workshop

Ik volgde een hele dag de ‘Built for Endurance’ training. Wat houdt dit in? 

Deze visie gaat ervan uit dat je pas bewust kan groeien als persoon als je een goede connectie hebt met jezelf. Deze workshop neemt je even weg uit de hectische maatschappij en helpt je terug verbinding te maken met de natuur en met je ziel. Dit wordt gedaan via ademhalingstechnieken, meditatie en fysieke oefeningen.

Ze maken hier gebruik van de Wim Hof methode en het CURE-proces (Connect, Understand, Reflect, Explore).

Wie is Wim Hof?

Wim Hof, a.k.a. ‘The iceman’, is een Nederlander en heeft meerdere extreme records op zijn naam staan. Hij is een pioneer geweest in het onderzoek naar de invloed van koude op ons lichaam en geest. Zijn methode werd bovendien wetenschappelijk onderbouwd en bewezen. Dus nee, geen zweverige blabla. Hof is ervan overtuigd dat mensen hun zenuwstelsel kunnen beïnvloeden met hun geestelijke vermogens. Dus ja: Mind over body.

Opbouw van de Wim Hof methode

 • Ademhalingsoefeningen
 • Mindset training (focussing, concentratie)
 • Cold exposure (ijsbad)

1. Wim hof breathing methode: De kracht van de ademhaling

In de voormiddag kregen we de Wim Hof breathing methode aangeleerd. Ik heb dit enorm intens ervaren. Door een goede ademhaling kun je je adem langer inhouden en maak je bewust contact met je hart, autonome zenuwstelsel en immuunsysteem. Ook heeft het een positieve invloed op je bloedcirculatie.

De breathing sessie bestond uit 5 rondes. Steeds werd de intensiteit opgedreven en iedereen kon dit doen op zijn of haar tempo.

Hoe was een ronde opgebouwd? 

 • Eerst werd de basisademhaling aangeleerd. Inademen via de buik, borst tot in je hoofd. Hierbij was het belangrijk om veel zuurstof op te nemen in heel je lichaam. Dit werd herhaald en herhaald. Het uitademen werd op een ontspannen manier gedaan. Visualisatie hiervan (denk aan de beweging van golven) hielp mij hierbij.
  • Je kon dit doen op je eigen tempo en soms voelde het aan alsof je naar hyperventilatie ging, maar dan onder controle.
 • Nadat we dit 30-40 keer hadden herhaald, ademde ik helemaal in en een laatste keer ongeforceerd uit. Dit totdat je nog een residuele hoeveelheid zuurstof in je longen hebt. Na deze uitademing ga je de retentie in. Wanneer het gevoel ontstond dat je opnieuw moest ademen, ademde je heel diep in en werd dit 10-15 seconden vasthouden.  
 • Hierna startte de 2e ronde. Dit proces werd verbaal en met muziek begeleid.

Mijn ervaring

De ademhalingsoefeningen waren misschien op het moment zelf nog intenser dan het ijsbad.

Door veel zuurstof op te nemen in je hoofd, kon ik mij precies beter concentreren op zijn lichaam. Ik werd letterlijk ‘helderder in mijn hoofd’ (beter overzicht over alles, minder chaos). Er kwamen allerlei verschillende emoties naar boven (van intens verdriet tot kleine lachbuien). Tijdens het inhouden van mijn adem en vervolgens terug zuurstof opnemen, kreeg ik erg vreemde lichamelijke gewaarwordingen. Deze zijn niet eenvoudig te beschrijven maar ik probeer het toch. Heel mijn lichaam tintelde en ik kon precies alle cellen van mijn lichaam ervaren. Tijdens het inhouden van de adem (wat soms anderhalve minuut of langer kon zijn) kon ik een intense innerlijke rust ervaren. Het was geen paniek (die je normaal ervaart als je in ‘ademnood’ denkt te verkeren). Ik voelde een soort van energie uit mijn hoofd komen die mij zuurstof gaf, waardoor ik lang zonder ‘echte adem  leek te kunnen. Nadat ik terug diep had ingeademd voelde ik mij heel licht, een beetje zweverig zelfs. Dit proces werd steeds herhaald en door de herhaling kwam ik helemaal tot mezelf.

2. Mindset training

Een deelaspect van de hele workshop van Wim Hof heeft te maken met je eigen mindset. Ik ga hier even op in (omdat het oh-zo-boeiend is).

Mind over body – positieve mindset.

Ik ben ervan overtuigd dat wij veel elementen van ons leven kunnen beïnvloeden door een positieve mindset. Dit wil niet zeggen dat we ons bijvoorbeeld super gezond of rijk kunnen denken, maar onze mindset kan wel bijdragen aan een positieve kijk op het leven en ons veel doen bereiken.

Ik leg het even uit met een voorbeeld: Ik ga naar Hasselt shoppen en X gaat dit ook doen. We doen dit beiden met de auto. Ik rij naar daar en denk ‘oh, ik zal wel parkeerplaats vinden‘. Ik zoek en vind uiteindelijk (al dan niet na lang zoeken) toch een plaats. X doet hetzelfde maar denkt ‘Phoe, in Hasselt vind ik nooit parkeerplaats. Ik zal wel weer pech hebben’. X vindt niet onmiddellijk een plaats en denkt negatief. Na even zoeken parkeert X. We hebben exact hetzelfde gedaan, maar dan met een andere mindset. Het is dan ook onze perceptie die de werkelijkheid kan beïnvloeden.

Denk je dus steeds negatief, dan ga je de positieve aspecten niet meer zien en dat LIJKT het alsof er geen geluk op je weg komt (Selffulfilling prophecy). Het is dan een ‘gewoonte’ geworden om in een negatieve spiraal te denken en dit zal je leven beïnvloeden. Doemdenken zal ervoor zorgen dat je bepaalde beslissingen maakt en dat je lichaam intern anders zal functioneren (hormoonbeïnvloeding),… MAAR gelukkig bestaan er trucjes om die gewoontes om te vormen (al zullen deze niet je hele leven kunnen omkeren in 1 2 3) . Maar mindset changes zijn dus zeker mogelijk, hoe klein dan ook (#letsstartwiththechocoladeverslaving). Ik kreeg de tip om het boek ‘Overstijg jezelf’ van Joe Dispenza te lezen. Dit alles gaat niet al je problemen of blokkades oplossen, maar kunnen je hier wel in helpen.

3. Het effect van een ‘cold exposure’ op lichaam en geest

Na de ademhaling- en mindset-oefeningen was mijn lichaam voorbereid om de volgende uitdaging aan te gaan: de confrontatie met kou.

Waarom een ijsbad?

Een ijsbad heeft naast fysieke voordelen (zoals o.a. voordelen voor de algemene gezondheid en verbetering van sportprestaties) ook mentale voordelen. Traumatische blokkades kunnen worden aangesproken en worden verwerkt.

Ons lichaam bestaat uit immens veel bloedvaten en deze kunnen we trainen door regelmatig een koude training te doen. Het vatenstelsel wordt hierdoor gezonder, waardoor bloed en daarmee zuurstof, voedingsstoffen en andere belangrijke stofjes makkelijker en beter door ons lichaam vervoerd kunnen worden.

 • Betere balans lichaam en geest.
 • De geestelijke wil beïnvloeden
 • Verhogen van het energieniveau
 • Betere bloedcirculatie en lymfesysteemcirculatie
 • Verbetering van het concentratievermogen en doelgerichtheid
 • Vetverlies door verbranding en het activeren van “bruin vet”
 • Reguleren van de lichaamstemperatuur
 • Trauma verwerking
 • Gevoel van controle over eigen lichaam en geest, succeservaring

Mijn ervaring

Ik ging met een positieve mindset naar het ijsbad (naar aanleiding van een voormiddag vol ademhalingsoefeningen en mindsettraining). Ik voelde mij er helemaal klaar voor. Eén voor één gingen we het ijsbad in. Ondertussen focuste ik op mezelf en bleef ik in beweging.

Bij het instappen van het ijsbad ademde ik uit en in één beweging zat ik er volledig in. Lieven begeleidde mij hier super goed in. De koude voelde op het begin oké, maar hoe langer ik er in zat, hoe meer pijn ik ervaarde. Ik voelde duizenden naalden in mijn vel prikken. Ik bleef rustig in en uit ademen en probeerde de pijn te negeren. Dit was niet makkelijk. Het negeren hielp niet. Ik bleef in en uit ademen en op een moment voelde ik een soort overgave. De kracht van de natuur (het ijs) was veel te sterk en mij hiertegen verzetten had geen zin. Ik ervaarde plots een soort sereniteit door in het ijsbad te zitten. Mijn onderbewuste had toegegeven. Niet mijn ratio (want die leek op dat moment uitgeschakeld aangezien ik in overlevingsdrang ging), maar wel mijn emotionele systemen als in mijn overlevingsdrang werden aangesproken. Er kwam een glimlach op mijn gezicht en ik legde mij comfortabel in het bad. Ik keek naar boven en genoot van de bomen en de lucht. Kortom: genieten. Dit voelde zo goed aan. Net als een soort overwinning. Ik voelde mijzelf geheel ‘under control’.

Sommige andere mensen ervaren een groot verdriet nadien of tijdens het ijsbad, maar ik heb een soort blijdschap en dankbaarheid ervaren. Verder kon ik hier geen woorden aan geven. Het was een gevoel.

Personal note: die nacht had ik een droom/nachtmerrie. Ik ging naar mijn ex-lief zijn woning, ging binnen en voelde mij weer helemaal thuis (zoals het toen ook was). Alles voelde hyper echt aan: van de glinstering in zijn ogen,  stof van zijn pull tot zijn geur. Alles voelde helemaal echt. Het huis was anders ingericht, maar alles leek voor de rest zoals toen. Ik voelde me super gelukkig en ik knuffelde hem. Het leek alsof ik hem niet meer wou loslaten. Nja, loslaten… Helaas was dit wel wat er zou moeten gebeuren. De wekker ging en ik werd wakker. Het was niet echt. Ik barstte in tranen uit en het verdriet van toen overviel mij weer helemaal. BAM – bewustwording. Letting go, dat is wat ik moet doen. Nog steeds, na die jaren, en dat is verdomd moeilijk.

Volgens mij heeft de workshop de dag eerder heel wat losgemaakt in mij. Of ik mij nu beter zal voelen is aan de tijd om dat uit te wijzen. Alleszins, ik heb heel wat gevoeld.  Zaken die ik ervoor niet graag onder ogen zag. Wat een rollercoaster!

Hoe installeren in je eigen leven?

 • Neem een koude douche. Ga voor de shock of ga geleidelijk van lauw naar koud water. Begin je dag goed. Dit is al de eerste overwinning. Naast de fysieke voordelen voel je je mentaal ook gewoon sterker.
 • Probeer dagelijks de Wim Hof breathing methode toe te passen: buik, borst, hoofd en go on. Op youtube kan je een begeleide ademhalingssessie opzoeken, net zoals je de WHM app kan downloaden op je gsm.
 • Stel jezelf het doel om om de 2-3 maanden een (slechte) gewoonte om te vormen. Ik ga hiervoor het boek ‘Overstijg jezelf’ lezen.
 • Doe een body scan als je in bed ligt.

Met dank aan Xander Denys en Lieven Van Linden (Built for Endurance) voor deze ongelooflijke ervaring.

Zou jij in een ijsbad gaan zitten?

In Lifestyle by
Share:
Previous Post Next Post

Lees ook

Leave a Reply