About Me

7 x wat te doen tegen ochtendhumeur?! | Mijn tips

28/08/2017

Fluitend uit bed springen, wakker worden voor de wekker, mediteren in de ochtend,… klinkt dit ook allemaal onbekend én vermoeiend voor jou? Jep, voor mij ook. Hoe sommige mensen het voor elkaar krijgen om ‘s morgens nog te gaan wandelen met de hond, te douchen én daarbij nog je haar te wassen en te föhnen, blijft me een raadsel. Ik ben al blij als ik niet buitenstap met mijn pantoffels nog aan mijn voeten.

Ik zal nooit een écht ochtendmens worden. Maar ik heb wel zo mijn manieren om de dag toch goed te beginnen. Hieronder geef ik mijn tips tegen ochtendhumeur!

1. Vermijd snoozen

Deze heb je waarschijnlijk al 100 keer gelezen. Maar voor mensen met ochtendhumeur blijft dit één van de moeilijkste. Toch is dit een belangrijke tip. Meteen klaarwakker uit bed springen na de eerste wekker, nee, dat lukt mij ook niet. Maar probeer dit: zodra je wekker afgaat, moet je er alles aan proberen doen om wakker te worden. Knuffel nog even met je kat, of neem je smartphone erbij en scroll door je Facebook feed. En dan niet, niet, terug in slaap vallen!
Tip: stel een leuk nummer in als wekker. Vermijd de luide sirene-wekkers.

 

2 Sta op tijd op

Zorg ervoor dat je ochtend er niet té hectisch aan toe loopt. Anders zal je absoluut geen zin hebben om op te staan in die dagelijkse rush en zal het ochtendhumeur alleen maar toenemen. Zorg er dus voor dat je tijd genoeg hebt om je rustig klaar te maken, op jouw manier.

3 Leg je spullen de dag voordien al klaar

Om ‘s morgens toch vijf minuutjes langer te kunnen blijven liggen, is het handig om alles op voorhand al klaar te leggen. Ik kies mijn kleren de dag ervoor uit en hang deze op waar ik me omkleed. Liefst in volgorde van aandoen. Yes, dit bespaart veel tijd, you’ll see. Desnoods leg je bijpassende juwelen of make-up ook al klaar. Nog sneller. Wil je helemaal geen tijd verdoen? Maak dan ook al je ontbijt klaar de avond voordien.

4 Water en de rest komt later

Ooit heb ik eens gelezen om een fles water naast je bed te zetten en ‘s morgens meteen een paar grote slokken te drinken. Met water wordt je dus dubbel zo wakker ’s ochtends. Verder zou het helpen om af te vallen (all right!). Sinds kort probeer ik dit consequent toe te passen. At first, moest ik er echt aan wennen. Meteen zoveel water op een lege maag was ik niet gewoon. Maar nadien voel ik me wel beter en productiever. Een douche nemen ‘s morgens helpt je ook al een eind verder, maar mits geen tijd, kan een klets koud water in je gezicht ook al wonderen doen.

5 Maak een lekker ontbijt, waar je naar uit kijkt

Waar worden wij blij van? Eten! Zorg voor iets lekkers, waar je ‘s morgens al naar uit kan kijken. Heb je geen tijd om uitgebreid te ontbijten? (zoals ik) Neem je ontbijtje dan mee voor onderweg of op het werk. Zo kan je in alle rust toch genieten van die boterham met hagelslag of yoghurt met müsli. Liefst eet ik nog een stukje zwarte chocolade achteraf: toch nog een zoetigheid, met minimaal schuldgevoel. Probeer jezelf elke ochtend een beetje te trakteren.

6 Breng meteen (dag)licht in huis

Oké, deze is nogal moeilijk in de winter. Maar je gordijnen opentrekken en daglicht binnenlaten zorgt voor een instant boost! Het is een louter psychologisch trucje. Je brein denkt: er is licht, dus het is tijd om wakker te worden. Is het nog donker wanneer je opstaat? Zorg dan gewoon voor zoveel mogelijk kunstmatig licht. Van een zacht schemer lampje zal je heel de ochtend nog drowsy blijven. Dus let it shine!

7 Luister naar (je favoriete) muziek

Stop. Met. Praten. Tegen. Mij. In de ochtend dan toch. Het eerste uur hoeft niemand iets tegen me te zeggen. Tenzij je een kattige opmerking in return wil. Ik neem elke dag de trein naar mijn werk. Maar heb dan graag nog even rust om écht wakker te worden. Hoe zoveel mensen op de trein al zo monter en energiek over hun werk of kinderen kunnen vertellen (ja, we horen het allemaal) is me toch niet helemaal duidelijk. (uh ow, #oneofthem, meet…de ochtendmensen!) De beste remedie zijn dan mijn beloved oortjes insteken, om niet te veel ander geluid te moeten waarnemen, en luisteren naar mellow jazz. Aaaah veel beter.

Extra tip: ‘s avonds vroeg onder wol kruipen zorgt er uiteraard ook voor dat je sneller met een goed gevoel wakker kan worden. Klaarmaken voor bed? In mijn blogpost ‘make-up remover voor luie meisjes | Tips & tricks krijg je dit snel voor elkaar!

En jij? Ben jij wél een ochtendmens of heb je ook ochtendhumeur? Heb je misschien nog andere tips? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

images via GIHPY

Share:
Previous Post Next Post

Lees ook

3 Comments

 • EsraElif

  Ik ben nog steeds bezig met de verbouwing van mijn appartement en het kost mij nu dubbel zoveel moeite om vroeg op te staan. Wel blijf ik het volhouden om lekker vroeg op werk te zijn.

  28/08/2017 at 17:57 Reply
 • Oui nathalie

  Wat een fijne tips! Met stage moet ik zo elke dag rond half 6 opstaan dus dan kan ik dit zeker gebruiken om een ochtendhumeur te voorkomen haha!

  Liefs, Nathalie

  30/08/2017 at 07:10 Reply
 • Amy Phil

  Geweldige tips! Ik denk dat de zesde tip goed is om de ochtend wakker te worden!

  02/09/2017 at 03:52 Reply
 • Leave a Reply